Siniša Križanec – revitalizacija

Iskustvom i stečenim znanjem u samostalnom projektiranju, osmišljavanju sadržaja, graditeljskoj obnovi, osobnom riziku financiranja Siniša Križanec, izrazio je ambiciju, da probudi i Stari Grad Bosiljevo te Dvorac u Gornjoj Rijeci, zakupivši ih na 99 godina. Osobna karta uspješnog i uglednog dvorca Bežanec, nije bila dovoljna da se uravnoteži pozitivna ambicija sa zakonodavnim metežom. Po sili zakona 1997 godine zbog novog zakona o zakupu i povratu imovine započeta obnova druga dva dvorca (Bosiljevo i Gornja Rijeka), nelogično je prekinuta uz nanešenu veliku štetu. štetu investitoru Siniši Križanec, ali još veću štetu kraju u kojem se nalaze, kulturnoj baštini, a posebno ugledu RH, unatoč svim perspektivnim mogućnostima.
Obnova Dvorca Bežanec kao mikro primjer za daljnje opravdanje u investicije revitalizacije Dvorca Gornje Rijeke i Starog Grada Bosiljevo. Započinje obnovu dvorca u Gornjoj Rijeci nekadašnjeg Doma Sidonia Erdödy i Starog grada Bosiljevo, prestižnog utočišta Frankopanske obitelji. Dvorac Bežanec su izgradili grofovi Keglević u XVII. st. Kasniji vlasnici bili su baruni Kollenbach, Schlaum-Linden te Ottonfels-Gschwind. Zbog svoje izuzetne arhitektonske i urbanističke cjeline dvorac Bežanec sa svojim perivojem je spomenik kulture prve kategorije. Osobnom inicijativom i golemim entuzijazmom Siniše Križanec, obnovljen je 1990. godine kao ekskluzivni hotel. Tako komercijaliziran kao prvi hotel-dvorac u Republici Hrvatskoj svojom specifičnom ponudom najbolji je propagator regije, ali i nacionalnih mogućnosti. Siniša Križanec, željan da se ispravi povijesna nepravda, započeo je samoinicijativnu obnovu, dokazujući se kao uspješan projektant, koordinator graditeljskih aktivnosti, investitor, ali i zidar, električar, vodoinstalater, pravnik, te sve drugo u tom trenutku potrebno, da bi se uspjelo za manje od godinu dana urediti to ogromno zdanje. Sa nekolicinom nekvalificiranih pomagača uz desnu ruku u imenu Stjepana Juga glavnog zidara, uspio je napraviti od nemogućeg iluziju koju danas svi hvale.

REKONSTRUKCIJA I REHABILITACIJA DVORCA BEŽANEC

Dvorac Bežanec prvo pokraden, a zatim pretvoren u Dom za nezbrinutu djecu. Poslije je prepušten na upravljanje domicilnom stanovništvu koje dodatno devastira objekt uzimajući građevni materijal kako bi gradili svoje gospodarske objekte, a zatim Dvorac pretvorili u sušionicu suhomesnatih i kobasičarskih proizvoda dok je još u njemu imalo što gorjeti, i naposljetku uz slične “genijalnosti” korištenja eksploatacije pretvoren u legalni deponij smeća, interijerno i eksterijerno. Paradoksalno evidentiran kao spomenik prve kategorije te tako službeno upisan još od 1964. godine između ostalih stotinjak objekata samo u Hrvatskom zagorju koji su doživjeli istu sudbinu osakaćenosti birokratskog bremena, prepoznat je od pojedinca. Rekonstrukcija i rehabilitacija u kompleksnosti s primarnom edukacijom kako domicilnog stanovništva tako i dvorskog servisnog tima trajala je manje od godinu dana. Uređeno je 5.000 m2 interijera, oko 5 hektara eksterijera, te određen najvažniji od svega sadržaj koji je iz anonimnosti izvukao inertno pasivnu regiju te prepoznat kao ekskluzivan hotel uvrstio se u najvažnije resurse za podizanje nacionalnog ugleda, ali i regionalne svijesti, te za sada novo prihvaćanje potencijalnih mogućnosti i prosperiteta. Siniša Križanec, poučen iskustvom stečenim osobnim angažmanom i znanjem, a željan brzog gospodarskog oporavka, prepoznavajući važnost i poštujući kulturne vrijednosti, iako svjestan rizika i neprofitabilnosti u individualnom interesu, odlućuje na osnovu izuzetnog mikro primjera Dvorca Bežanec prenijeti uspjeh u makro smislu.